Persvrijheid in China

 • Jaarkalender

  oktober 2008
  M D W D V Z Z
      Nov »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Pagina’s

 • Advertenties

“CHINESE MEDIA SNELLER DAN RAKET”

Posted by sarahvl op oktober 2, 2008

‘Staatsagentschap China verspreidt ruimteverslag al voor lancering’

De Morgen, zaterdag 27 september 2008

 

Deze misser van het nieuwsagentschap Xinhua, het gevolg van een technische fout, roept op het eerste zicht vooral hilariteit op. Het bericht bevat namelijk een gedetailleerd verslag van de eerste nacht van drie Chinese taikonauten in de ruimte. Associated Press ontdekte echter dat het donderdagochtend al op de site van Xinhua verscheen (op datum van vrijdag 27 september), terwijl het ruimteveer pas donderdagavond gelanceerd werd.

Hoewel sommigen argumenteren dat het bij grote gebeurtenissen wel vaker gebeurt dat er een ‘kladversie’ gemaakt wordt die dan later in overeenstemming gebracht wordt met de werkelijke feiten, stellen vele westerse media zich toch vragen over deze nieuwe Chinese verdraaiing van de realiteit. Het is dan ook niet de eerste keer dat het persagentschap Xinhua beschuldigd wordt van propaganda voor het Chinese keizerrijk. Het lijkt er meer en meer op dat de Chinese overheid geen kans onbenut laat om de waarheid ‘aan te passen’ aan het beeld dat ze in de hele wereld over het land probeert te verspreiden, namelijk dat van China als de belichaming van perfectie.

 

Dat bleek ook al op een ander hoogtepunt voor het land dit jaar: de Olympische Spelen. Ook hier werden schoonheidsfoutjes gecamoufleerd om het imago van supernatie in stand te houden. Zo werd het meisje dat het openingslied zong, vervangen door een ‘mooier’ zangeresje, eentje zonder scheve tandjes. Ook het prachtige vuurwerk dat over de hele wereld op miljoenen televisieschermen verscheen, bleek bedrog. Het was een ordinaire computersimulatie, waaraan weliswaar maanden gewerkt was om de perfectie zo sterk mogelijk te benaderen.

 

Vooral in het voorjaar van 2008 viel het op dat China haar minder mooie kantjes uit het daglicht probeert te houden. Het was dan voor westerse journalisten bijna onmogelijk om verslag uit te brengen over de rellen in Tibet. De manier waarop deze opstand de kop ingedrukt werd, was iets wat de Chinese gezagshebbers liever binnenskamers hielden. De kritiek van het westen op hun niet bepaald zachtaardige aanpak van de opstandelingen, konden ze missen als kiespijn. Vandaar dat buitenlandse journalisten op alle mogelijke manieren werden tegengewerkt bij het uitoefenen van hun taak.

 

Tijdens een jaar waarin de volksrepubliek China zo alomtegenwoordig is in de internationale actualiteit, vind ik het belangrijk haar verschijnen in de media aan een kritische blik te onderwerpen en niet zomaar alles wat over het land geschreven of verteld wordt in de internationale pers te slikken als zoete koek. Wanneer China in de huidige situatie van globale media met oneindige mogelijkheden tot informatievergaring toch nog probeert de flow of news te controleren, is het meer dan interessant deze pogingen even onder de loep te nemen.

 

 

 

 

Advertenties

Eén reactie to ““CHINESE MEDIA SNELLER DAN RAKET””

 1. Els said

  Nieuwe heimwee-therapie :
  de nacht voorafgaand aan het vertrek logeren ruimtevaarders vanaf nu in hun tijdelijk verblijf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: