Persvrijheid in China

 • Jaarkalender

  oktober 2008
  M D W D V Z Z
      Nov »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Pagina’s

 • Advertenties

WAN-campagne voor persvrijheid in China

Posted by sarahvl op oktober 7, 2008

Vandaag las ik op de website van de World Association of Newspapers (WAN), toch één van de belangrijkste verenigingen voor de gedrukte pers over de hele wereld, dat ze in de nasleep van de Olympische Spelen een campagne gestart is die de persvrijheid in China moet bevorderen. Meer specifiek wordt de vrijlating geëist van alle opgesloten (online) journalisten. Want in tegenstelling tot wat de beloftes die gemaakt werden in het vooruitzicht van de Olympische Spelen doen vermoeden, is de repressie van de vrije meningsuiting en persvrijheid dit jaar alleen maar toegenomen.

 

De versoepeling van de mediaregulering die de Chinese autoriteiten afgekondigd hadden omwille van de Olympische Spelen, vervalt trouwens op 17 oktober. Deze nieuwe regels verschaffen buitenlandse journalisten een grotere vrijheid doordat ze het land kunnen doorkruisen en interviews kunnen afnemen zonder voorafgaande toestemming van de overheid. De WAN pleit er nu voor dat deze soepelere regels ook na 17 oktober behouden worden, en zowel voor binnen- als buitenlandse journalisten. Bovendien vraagt de WAN een striktere naleving van de regels door de overheid, hetgeen tot nu toe niet altijd het geval is geweest…

 

Om hun pleidooi voor meer persvrijheid in China kracht bij te zetten, heeft de WAN nu dus ook een campagne gelanceerd. Hierbij roept de organisatie alle media wereldwijd op om advertenties te publiceren die de Chinese repressie in het daglicht houden en de Chinese autoriteiten oproepen om hun Olympische beloftes in ere te houden. Een oproep waaraan ook ik als enkeling graag gehoor geef door de advertenties mee te helpen verspreiden. Via http://www.wan-press.org/china/ads.php?id=50 kom je terecht op de WAN-webpagina waar de advertenties te vinden zijn. Je kan er ook een protestbrief naar de Chinese premier Wen Jiabao sturen waarin opgeroepen wordt alle opgesloten Chinese journalisten vrij te laten. De mijne is alvast verstuurd!

 

PS: Wie de situatie van de persvrijheid in China op de voet wil volgen, kan via de website van de WAN (en natuurlijk ook via deze weblog!) op de hoogte blijven van de meest recente ontwikkelingen.

 

 

Advertenties

Eén reactie to “WAN-campagne voor persvrijheid in China”

 1. Lisa Van Leuven said

  Een heel mooie site.
  PS: Goed gevonden van dat horen, zien en zwijgen, (al zeg ik het zelf).
  Nog heel veel succes met je weblog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: