Persvrijheid in China

 • Jaarkalender

  oktober 2008
  M D W D V Z Z
      Nov »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Pagina’s

 • Advertenties

Internetcensuur herbekeken

Posted by sarahvl op oktober 12, 2008

Vandaag was ik in het kader van een academisch werkstuk op zoek naar informatie over journalistieke deontologie op http://www.dejournalist.nl/. Toevallig stootte ik op een dossier over de persvrijheid in China dat in het voorjaar was opgestart met het oog op de Olympische Zomerspelen. Het dossier bevat verschillende interessante achtergronden en opinies over de persvrijheid in China, waarvan ik er vandaag alvast ééntje op deze weblog wil toelichten vanwege de genuanceerde invalshoek: “Achter censuur op internet schuilt vrijheid”.

 

In mei van dit jaar is hoogleraar Jonathan Zittrain van de universiteit van Oxford en auteur van “The future of internet… and how to stop it” te gast als spreker op de Dag van de Persvrijheid in het European Journalism Centre in Maastricht. Hij brengt hier zijn visie op de staat en de toekomst van persvrijheid in het nieuwe mediatijdperk. Zijn eerste stelling betreft dat internet net als alle ‘oude’ media te kampen heeft met censuur:

 

Mocht de boodschapper niet gestopt kunnen worden, dan wel de ontvanger, zeker in landen waar persvrijheid niet wordt getolereerd. En dat gebeurt met de hulp van westerse bedrijven als Microsoft en Google, die filters aanbrengen in zoeksystemen in China en Iran.

 

Het is vooral de tweede zin die het westers discours over censuur in een andere daglicht stelt. Fijn dat er ook eens gewezen wordt op de perversiteit van ons eigen systeem. Heel het westen bekritiseert voortdurend het Chinese mediasysteem vanwege haar censuur, propaganda en andere inperkingen van de persvrijheid. Maar vaak wordt ‘vergeten’ te vermelden dat hier soms ook actief wordt aan meegewerkt door westerse bedrijven voor wie dit de makkelijkste manier is om voet aan wal te krijgen op de Chinese (media)markt.

 

Nemen we het voorbeeld van de westerse giganten Google en Yahoo die filters hebben aangebracht in hun zoeksystemen. Zoektermen zoals Tiananmen (het plein in Peking waar in 1989 de slachting van de studentendemonstratie plaatsvond), massamoord, onafhankelijkheid, Tibet, Taiwan zijn op bevel van de Chinese overheid verboden. Google verdedigt zich met de stelling dat ‘deze praktijk weliswaar tegen haar beginselen ingaat, maar dat het helemaal niet ontsluiten van informatie nog veel erger is’ (http://www.ivir.nl). De realiteit is echter simpelweg dat ze zonder deze knieval niet op de Chinese markt zouden toegelaten zijn.

 

De tweede stelling van Zittrain houdt een verdere nuancering in van het westers discours over persvrijheid. Het merendeel van de westerse publieke opinie schrijft zaken als censuur en propaganda immers exclusief toe aan autoritaire regimes, terwijl Zittrain erop wijst dat ook onze eigen overheden er niet vies van zijn om hun handen vuil te maken aan inperkingen van de persvrijheid op internet. Alleen worden deze gevallen niet zo breed uitgesmeerd in de pers. De hoogleraar-auteur geeft als voorbeelden de Duitse overheid die erin slaagde bij Google de fascistische organisatie Stormfront uit het Duitse zoeksysteem te weren. En ook regionale censuur, die meestal doorgevoerd wordt omwille van copyrights, doet zich steeds vaker voor. Zo is bijvoorbeeld niet elke videoclip van MTV overal ter wereld te zien…

 

Hoewel ikzelf volledig achter campagnes sta die oproepen tot meer persvrijheid in China (en andere autoritaire persregimes), vind ik het toch belangrijk deze twee kritische bemerkingen steeds in het achterhoofd te houden wanneer de Chinese media onder vuur genomen worden. Want zoals de Bijbel voorschrijft: “Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen…”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: