Persvrijheid in China

 • Jaarkalender

  november 2008
  M D W D V Z Z
  « Okt   Dec »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Pagina’s

 • Advertenties

Chinese Bloggers Conference 2008

Posted by sarahvl op november 13, 2008

Op 16 oktober schreef ik op mijn blog:

‘Op de website van de De Morgen las ik opnieuw een nuancering van het westerse denken over de persvrijheid in China. Bloggers op de populaire website Danwei schreven in maart van dit jaar bijvoorbeeld dat ze zich niet alleen ergeren aan de “controle van de overheid op het nieuws, waardoor we verplicht zijn heksentoeren uit te halen om westerse media te raadplegen”. Tegelijk hekelen ze “het westerse gelijk, het vingertje waarmee ze altijd klaarstaan en doen alsof wij Chinezen niet in staat zijn om kritisch te zijn tegenover onze overheid”, zo schrijft een blogger. “We willen praten, maar alleen als gelijken.”’

 

Vandaag lees ik op diezelfde website Danwei dat Chinese bloggers volgend weekend (15 en 16 november) een conferentie gepland hebben. Spijtig genoeg is Chinees voor mij ook echt Chinees en word ik niet veel wijzer wanneer ik op de website van de organisatie ga kijken. Gelukkig zijn bepaalde onderdelen zoals het programmaschema naar het Engels vertaald.

 

Het is al het vierde jaar dat Chinese bloggers deze conferentie organiseren om ‘grass roots participatie’ te promoten. Chinese internetgebruikers van over het hele land krijgen er de kans om met elkaar van gedachten te wisselen over blogonderwerpen tijdens ronde tafel gesprekken en fora. Daarnaast zijn er ook een aantal vooraanstaande sprekers die een bepaald aspect van het internet in de spotlight zetten. Ten slotte wil de conferentie Chinese bloggers in contact brengen met buitenlandse media. De organisatie nodigt deze laatsten dan ook met veel plezier uit op het tweedaagse evenement. Zo kunnen Chinese en buitenlandse journalisten en/of bloggers met elkaar in dialoog treden als gelijken. Hiermee geven de Chinese bloggers uitdrukking aan hun wens die ze in oktober op Danwei geformuleerd hadden.

 

Ik ben ook zeer verheugd op de website te zien dat er ruimte is voorbehouden voor topics over de vrijheid van informatie op het internet. Een voorbeeld is ‘This Computer Has No Walls—Accessing the Internet Without Restrictions’ en ‘An Analysis of Authenticity in Online Content’ door He Caitou. Afgaande op dit programmaschema lijken de uitspraken van de Chinese bloggers enkele weken geleden dus geen loze woorden. Ze zijn zich bewust van de beperkingen die de overheid hen oplegt op internet en willen er op een kritische manier mee omgaan.

 

Hopelijk vind ik na afloop van de conferentie ook enkele Engelstalige reacties, zodat we het uiteindelijke belang ervan voor de persvrijheid op het Chinese internet beter kunnen inschatten. Wordt vervolgd…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: