Persvrijheid in China

 • Jaarkalender

  november 2008
  M D W D V Z Z
  « Okt   Dec »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Pagina’s

 • Advertenties

China opent markt voor financieel nieuws

Posted by sarahvl op november 20, 2008

In The Financial Times kon u enkele dagen geleden (13 november) het heuglijke nieuws lezen dat China zijn markt opengesteld heeft voor buitenlandse leveranciers van financiële informatie. Deze actie is het gevolg van een klacht die de VS en de EU in maart van dit jaar bij de WTO neergelegd hebben tegen China. De Chinese autoriteiten hopen nu dat het handelsdispuut zal opgelost zijn door de openstelling van de markt.

 

Financiële nieuwsagentschappen zoals Thomson Reuters, Dow Jones en Bloomberg waren meer dan 50 jaar lang verplicht om hun informatie via het officiële Chinese nieuwsagentschap Xinhua onder hun mediaklanten te verspreiden. Al die tijd konden de Chinese autoriteiten er dus zeker van zijn dat geen enkel nieuwsbericht het publiek ongecensureerd zou bereiken. Daarnaast was het ook een vreemde situatie dat Xinhua als nieuwsagentschap controle kon uitoefenen over nieuwsagentschappen waarmee het moest concurreren. Aan deze ongezonde relatie wordt nu dus ook een einde gemaakt.

 

Door de overeenkomst heeft Xinhua niet langer de bevoegdheid om buitenlandse leveranciers van financiële informatie te controleren. Die bevoegdheid komt nu in handen van een onafhankelijk regulerend orgaan. Op die manier maakt de Chinese overheid een einde aan de strakke controle van Xinhua over zijn buitenlandse concurrenten.

 

De reacties bij buitenlandse nieuwsagentschappen blijken echter verdeeld te zijn. Sommigen zijn enthousiast, maar anderen vrezen dat Xinhua gewoon zal vervangen worden door een andere censurerende instelling in plaats van door een onafhankelijke instelling met expertise in financiële diensten. De overeenkomst specificeert immers niet welk orgaan de regulerende rol van Xinhua moet overnemen.

 

Ook bloggers op de populaire Chinese website Danwei blijven kritisch. Zo schrijven ze dat deze maatregel niet veel verschil zal maken op het vlak van de persvrijheid. Financiële informatie kan de staat slechts zelden in een moeilijk parket brengen. En ondertussen blijft het politieke nieuws nog altijd sterk gecontroleerd. Een ander blogger heeft dan weer kritiek op de overdracht van de controlebevoegdheid naar een onafhankelijk orgaan: ‘Government is industry is Xinhua is the independent regulator. Until these are separated and the distinctions are transparent, Xinhua will always be a joke outside of china…

 

Ondanks deze kritische reacties vind ik deze maatregel toch een stap in de goede richting. Persvrijheid bereik je niet in één dag. En deze actie bewijst dat de Chinese overheid zich onder internationale druk toch steeds meer moet aanpassen aan de internationale normen inzake media en informatierecht. Hopelijk blijkt dit ook in de toekomst zo te zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: