Persvrijheid in China

 • Jaarkalender

  december 2008
  M D W D V Z Z
  « Nov    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Pagina’s

 • Advertenties

VRT-correspondent aangevallen in China

Posted by sarahvl op december 3, 2008

Wie dacht dat het intimideren van journalisten in China een ver-van-mijn-bedshow is, kwam deze week lelijk bedrogen uit. Tom Van de Weghe, correspondent voor de VRT in China, werd vorige donderdag samen met twee medewerkers aangevallen, geslagen en beroofd. De verantwoordelijken voor deze lafhartige aanval moeten gezocht worden bij de lokale autoriteiten in de Centraal-Chinese provincie Henan.

 

Tom Van de Weghe was daar een reportage aan het draaien over aids in China. Donderdag had hij een afspraak met een aantal ngo’s die aidswezen opvangen en aidspatiënten medische hulp verlenen. De lokale overheid was echter niet akkoord met deze gang van zaken en had de ngo-medewerkers verboden om met de journalist te praten. Verder droeg ze een knokploeg op Van de Weghe en zijn ploeg te schaduwen. Op een bepaald moment hielden de vechtersbazen de filmploeg tegen en dwong haar alle tapes af te geven. Na nog enkele bedreigingen lieten ze de ploeg echter gaan.

Maar het hield hier niet bij op. Hoewel Van de Weghe en zijn ploeg onmiddellijk naar de luchthaven vertrokken om de streek te verlaten zoals hen was opgedragen, werden ze even later opnieuw tegengehouden. Deze keer kwamen de journalisten er niet met enkele bedreigingen vanaf. Ze werden uit de auto gesleurd en kregen elk enkele harde klappen te verduren. Hun bagage werd ondersteboven gehaald en naast verschillende toestellen werd ook hun geld meegenomen. Na deze afranseling liet de knokploeg hen gelukkig weer gaan.

Aan de VRT vertelde Van de Weghe dat dit voorval vooral de moeilijke werkomstandigheden voor persmensen in China bevestigt. “Het zet ook op een spijtige manier in de kijker hoe hier in China met aids wordt omgegaan door de lokale overheid. Aids wordt hier letterlijk doodgezwegen,” waarmee Van de Weghe verduidelijkt hoe de Chinese autoriteiten omgaan met informatie die niet in hun plaatje past. Ik wil hier wel aan toevoegen dat we het hier hebben over wanpraktijken op lokaal niveau, waarmee ik verwijs naar het idee van professor Zhengrong (zie mijn vorige post) dat we de complexiteit van China niet uit het oog mogen verliezen. In de meer landelijke streken ontsnappen de plaatselijke ambtenaren makkelijker aan de controle van de centrale overheid. Dit neemt echter niet weg dat zulke praktijken onaanvaardbaar blijven en streng zouden moeten bestraft worden door de Chinese overheid.

Daarom heeft de VRT-nieuwsdienst een gepaste rechtzetting gevraagd aan de Chinese ambassadeur in België. Deze moet volgens hoofdredacteur Pieter Knapen drie dingen inhouden: excuses aan Tom Van de Weghe en zijn ploeg en aan de VRT-nieuwsdienst, vergoeding van de geleden schade en de garantie dat Tom in de toekomst in alle vrijheid zijn journalistieke werk in China kan blijven doen. Ook Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht heeft de Belgische ambassade in Peking vrijdag de opdracht gegeven om uitleg te vragen over de zaak.

Dat het hele gebeuren zijn sporen nagelaten heeft bij de VRT-correspondent, is duidelijk te zien op zijn blog ‘De fysieke schade is beperkt, de psychologische schade zal wat langer nodig hebben om te helen’. Wat vooral ook opvalt, is dat hij zich (terecht) gekwetst voelt door mensen die beweren dat hij ‘hiermee “andermaal en bewust” een negatieve kant van China heeft willen laten zien’. Het lijkt me toch wat ver gezocht dat een journalist zich vrijwillig zou laten afranselen om een land – waarvan hij anders zo veel mogelijk het positieve nieuws probeert te belichten – in een verkeerd daglicht te stellen.

Tom verwijst op zijn blog ook naar de al vernoemde complexiteit van China, dat hij beschrijft als een land met vele gezichten. ‘Wie zich beperkt tot het China met een razendsnelle ontwikkelende economie, tot de flitsend moderne mega-steden waar alles mogelijk lijkt, tot het officiële hoera-verhaal waardoor zoveel China-bezoekers overdonderd worden, is blind voor het echte China.’ Hij vindt het dan ook de verdomde taak van een journalist om niet alleen binnen de lijntjes van de propaganda te kleuren, maar ook die ‘andere zijde’ van de Chinese samenleving aan de wereld te tonen: ‘Journalisten zijn geen propagandamachine, geen megafonen. Een correspondent is geen instrument.’ Van de Weghe is dan ook niet van plan om toe te geven aan de laffe intimidaties en is wil zijn werk in China verder te zetten.

Ps: Ook in juni van dit jaar werd Van de Weghe al eens vastgehouden door de Chinese politie! Hij wilde op dat moment een reportage maken over ouders die op straat protesteerden tegen de overheid die door haar corruptie bij de bouw van vele scholen verantwoordelijk zou zijn voor de dood van hun kinderen bij de grote aardbeving in mei. De persverantwoordelijke van de Chinese ambassade in België verklaarde achteraf dat ‘de Chinese overheid deze actie ‘noodzakelijk’ achtte voor de veiligheid van de verslaggevers omwille van de naschokken die nog steeds voelbaar waren op dat moment.’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: